Lykkebringende kløver

Når planten kløver bliver nævnt, vil man automatisk tænke på gumlende køer på en dansk mark. Den er både indbegrebet af nostalgi og dansk sommer når den er bedst. Men faktisk er kløveren meget mere end en vildtvoksende plante på de danske marker.

Denne lille fine plante der står i fuldt flor fra tidligt forår er utrolig yndig og velegnet til mange formål. Mange har med irritation haft kløver i deres ellers frodige græsplæner og ser dem derfor ofte som ukrudt, men der findes et hav af skønne kløver som egner sig fortrinligt til alt fra stueplante til krukker og som bunddække og supplement i dit staudebed. Derudover har den, som en ekstra egenskab, en skøn duft når den blomstrer. Alene i Danmark har vi 16 forskellige arter, hvoraf rødkløver og hvidkløver er de mest kendte. Der findes både enårige og flerårige kløver og et fælles træk er, at de trives bedst i en fugtig og næringsrig jord.

I landbruget har kløver i mange år haft en markant rolle som foder i frøblandinger, men også biavleren har stor fornøjelse af kløver, da den indeholder meget nektar. Kløver er siden gammel tid blevet tillagt en overtroisk og både helsemæssig og lykkebringende egenskab, men ingen ved rigtigt hvor denne overtro stammer fra. Det kan skyldes, at siden oldtiden, har afvigende eksemplarer, af eksempelvis planter, været et varsel om at noget godt eller skidt var i gære. En kløver der får fire blade skyldes en mutation i plantens arveegenskaber og opstår spontant, hvilket derfor gør den yderst sjælden. Som regel er det hvidkløveren der laver firkløver, men den kan også opstå hos andre arter. Faktisk kan kløveren lave helt op til tretten blade på én enkelt stilk, dette er selvfølgelig yderst sjældent og du skal nok ikke forvente at det betyder 13 gange held, men hvor må det dog være fantastisk at finde sådan én!

Kløver i haven er både et dekorativt og anderledes indslag. Den røde kløver med de lyslilla blomster gør sig flot potter og krukker, hvor den falder smukt ud over kanterne på krukken. Også et miks af flere forskellige kløver med forskellige blade, såsom den brogede og hvidkløveren, giver et flot spil til din sommer eller krukkehave. Plant gerne kløver sammen med andre planter, men husk at de trives bedst i fugtig jord og det bedste er, at sætte den sammen med ligestillede planter.

Kløveren egner sig også fortrinligt som bunddækkeplante, dog skal du være opmærksom på at hvidkløveren klapper sammen når frosten sætter ind. Den rejser sig dog fint igen og du kan have glæde af den fra tidligt forår til sent efterår. Udover at være en smuk og dekorativ plante, er kløver én af de planter som er i stand til at fiksere luftens kvælstofindhold til gavn for den jord den lever i, så der findes ingen undskyldninger for at gå udenom kløveren i din have.

Forrige
Forrige

Stolte storkenæb

Næste
Næste

En eventyrlig have